
 

 
CITY OF TONKA BAY 
4901 Manitou Road 
Tonka Bay MN  55331 
Phone: 952-474-7994 
www.cityoftonkabay.net 
 
 

 
FENCE PERMIT 
APPLICATION 

 APPLICATION DATE  PERMIT NO.  
 
SITE ADDRESS 

 

PID NUMBER  
INFORMATION REQUIRED ON PROPERTY OWNER 
NAME  

 
ADDRESS  

 
CITY/STATE/ZIP  
PHONE NUMBER  
INFORMATION REQUIRED ON BUILDER/CONTRACTOR 
NAME  

 
ADDRESS  

 
CITY/STATE/ZIP  
PHONE NUMBER  LICENSE NO.  

 
NUMBER TO CALL WHEN PERMIT IS READY: _______________________________________ 
 
PLEASE PROVIDE THE FOLLOWING INFORMATION 

______ 1. Completed application form and property owner approval (if required). 
______ 2. Three copies of a current REGISTERED land survey showing fence location (surveys  
  must be attached to application and show the proposed fence location). 
______ 3. Property pins must be located and flagged.   
 
INFORMATION ON FENCE 
VALUE OF COMPLETED WORK  
STARTING DATE  
COMPLETION DATE  
DESCRIPTION OF PROJECT (Include height of fence and kind of materials): 
 
 

QUESTIONS:  BUILDING INSPECTOR - METRO WEST INSPECTIONS – (763) 479-1720 OR 
LINDY CRAWFORD - ZONING ADMINISTRATOR – (952) 474-7994 

 
________________________________________ 
Signature of Applicant 

FEES: (office use) 
Permit Fee  $100.00    City Official’s Initials_____________ 
Penalty  ________________ 
 
TOTAL   $100.00 _________ 
Effective 1/1/13 



THIS PAGE INTENTIONALLY 
LEFT BLANK



CITY OF TONKA BAY 
CONSTRUCTION PROJECT REQUIREMENTS 

 
The following conditions shall be met throughout the building project.  It will be the responsibility of 
the project manager, building superintendent and/or property owner to inform all parties involved of 
the following requirements: 
 
1. Construction hours are as follows (with no exceptions): 
 

Monday through Friday  7:00 a.m. – 8:00 p.m. 
Saturday and Sunday  10:00 a.m. – 5:00 p.m. 

 
2. Parking shall be restricted to one side of the street.  If the street width is such that parking on 

 one side still restricts traffic, contact City Hall at (952) 474-7994 for alternate parking sites. 
 
3. Dumpsters, building materials, rock, etc. shall be located on the building site.  All other 

 locations involving placement of these materials within City right-of-way requires prior approval 
 from the Public Works Superintendent (952) 474-2947. 

 
4. Adequate toilet facilities must be on site.  See City Code Section 300.04 for standards. 
 
5. The city street shall be cleared at the end of each workday or sooner if so needed.  If the 

 street is not cleaned within a 24-hour period, the City will authorize Public Works to clean the 
 street.  All related costs will be billed to the property owner. 

 
6. Any excavation within the city right-of-way requires a street excavation permit. 
 
7. Seasonal Load Restrictions: Load limits for all streets in Tonka Bay are 4-tons per axle weight 

once posted.  Please note that some streets may be posted year-round for 4-tons per axle 
weight.  The City of Tonka Bay follows the Minnesota Department of Transportation’s schedule 
for posting and removal of load restriction limits.  Tonka Bay does not issue overweight permits 
during this period.  It is the responsibility of the contractor to monitor the load restriction limits 
as posted by Mn/DOT.  The Mn/DOT load restriction 24-hour telephone hotline is 1-800-723-
6543 or (651) 406-4701 in the Minneapolis/St. Paul Metro area. 

 
If you have any questions regarding these requirements, please contact Robin Bowman at (952) 474-
2947. 
 
 
Date: ____________________ Signature:____________________________  



CITY OF TONKA BAY 
SURVEY EXEMPTION POLICY 

Adopted 9/25/07 

Objective: 

It is the objective of this policy to establish criteria defining the circumstances in which a survey (or 
surveys) will be required as a condition of a building permit. The City recognizes that each required 
survey adds additional cost for residents, and that staff should strive to only require information 
necessary to ensure compliance with City Code. 
 
Proposed Construction: 

By code, every application for a building permit shall be accompanied by an up-to-date certified site 
survey with the following exceptions: 

● Interior remodels 
● Re-roofs 
● Re-siding 

The following two conditional exceptions will also be made: 
● General maintenance projects (defined as the repair or replacement of an existing structure 
 where no expansion is proposed) can be excluded from the updated survey requirement 
 provided an old survey showing the structure being replaced/repaired is provided.  A scaled 
 site plan for general maintenance projects may be permissible if approved by the zoning 
 administrator provided the site plan can verify conformance to code requirements. 

● Permits for fences can also be issued provided the fence location is hand drawn to-scale on 
 an old survey that identifies the lot lines and the location of the primary structure.  A scaled 
 site plan will not be accepted for fence permits. 
 
Foundation Survey Criteria: 
Applications for new structures will be required to provide an as-built foundation survey if one of the 
following criteria apply: 
● The proposed new construction will be within five (5) or less feet of any applicable structural 
 setback requirement; 
● The proposed new construction will be within ten (10) or less feet of any existing/proposed well 
 or septic system; 
● The proposed new accessory structure or addition will be within five (5) or less feet of any 
 private or public sewer line; 
● The proposed new construction is required to be reviewed for its lowest floor opening; 
As-Built Survey Criteria: 
Applications for new structures will be required to provide an as-built survey if one of the following 
criteria apply: 
 
● The new construction includes proposed contours that will significantly alter the drainage 
 patterns on the property such that adjacent properties or structures on the subject property are 
 threatened; 
● The new construction will be within ten (10) or less feet of any lot line; 
● The new construction is proposed to be within two (2) or less feet of the maximum height 
 requirement.  
● The proposed new construction is being built in conjunction with a variance or conditional use 
 permit subject to specific grading or screening requirements. 
Modification of Policy: 
This policy may be amended from time-to-time by the City Council. 



CITY OF TONKA BAY 
FENCE HEIGHT 

PERMISSION FORM 
 
 
 
Resident Requesting Fence Permit: 
 
Name_________________________________________________________ 
Street Address__________________________________________________ 
Telephone________________________ 
 
Date__________________________ 
 
Dear Neighbors: 
 
I am applying for a building permit for a fence that will be six feet in height. 
 
Tonka Bay City Code requires that neighbors on any side of my property where I desire to install a 
fence six feet high grant their permission.  Please do so by filling in the information below. 
 
Name________________________________________________________ 
Street Address_________________________________________________ 
Telephone__________________________________ 
 
Signature_____________________________________________________ 
 
 
 
Name________________________________________________________ 
Street Address_________________________________________________ 
Telephone__________________________________ 
 
Signature_____________________________________________________ 
 
 
 
Name________________________________________________________ 
Street Address_________________________________________________ 
Telephone__________________________________ 
 
Signature_____________________________________________________ 
 



SECTION 1011 – GENERAL DEVELOPMENT AND PERFORMANCE STANDARDS 
 
1011.05 FENCING/SCREENING. 
 
Subd. 1. Fence Regulations.   
 

a. No person shall hereafter construct or cause to be constructed or erected within the City of 
Tonka Bay, any fence without first making an application for and securing a building permit. 

 
b. Each application for a permit under this section shall be submitted to the Zoning 

Administrator on forms provided by the City.  Each such application shall include a site plan 
drawn to scale showing the location of house(s), garage(s), and other improvements on the 
lot and the location of the fencing to be erected, altered or relocated.  A certificate of survey 
shall be required for all fences. 

 
c. All fences within the City shall be subject to the following general provisions: 

 
1. No fences shall be placed on or extend into the public rights-of-way. 

 
2. All fences shall be located entirely upon the property of the person constructing or 

causing the construction of such fence. 
 

3. That side of any fence considered to be its “face” (i.e., the finished side having no 
structural supports) shall face abutting property. 

 
4. Both sides of any fence shall be maintained in a condition of reasonable repair and 

appearance by its owner and shall not be allowed to become and remain in a 
condition of disrepair or danger, or constitute a nuisance, public or private. 

 
5. Barbed wire fences are only allowed in the City by conditional use permit. 

 
6. No person shall construct or maintain or allow to be constructed or maintained 

anywhere within the City any fence or metal construction which is charged by or 
connected with an electrical system. 

 
7. No physical damage of any kind shall occur to abutting property. 

 
8. All man-made fences located in front of the rear building line shall consist of 

materials comparable in grade and quality to the following: decorative masonry, 
wrought iron or wood, provided the surfaces are finished for exterior use, or wood of 
proven durability is used, such as cedar or redwood. 

 
9. For the purpose of fence regulations, in the case of a corner lot, both yards abutting 

a street shall be considered a front yard. 
 

d. Specific Fence Standards.  The height of fence or walls measured from the ground level to 
the top of the fence or wall, shall be restricted according to the location as follows: 
1. Fences or walls located on or adjacent to any property line bordering a public road 

or street shall not exceed six (6) feet in height.  However, in no case shall any shrub, 
hedge or fence bordering upon any street or sidewalk be constructed or allowed to 
grow to a height which could obstruct safe driving visibility at intersections. 

2. Fences or walls on or adjacent to the shoreline of any navigable lake, channel or 



stream shall not exceed three (3) feet in height.  Fences or walls on or along that 
portion of a lot line from navigable lake, channel or stream to the rear side of the 
average building construction line shall not exceed three (3) feet in height. 

 
3. Fences or walls on or adjacent to a common property line between two adjoining lots 

or parcels not owned by the same person, firm or corporation shall not exceed three 
(3) feet in height, or four (4) feet if not more than fifty (50) percent solid material, 
unless agreed in writing by the owners of said adjoining lots or parcels.  In which 
case, fences or walls not exceeding six (6) feet in height shall be permitted except 
as prohibited in sub-paragraphs 2. and 4. hereof. 

 
4. Fences or patio walls not exceeding six (6) feet in height may be constructed without 

restriction on the interior of any lot or parcel, providing no such fence or wall shall be 
closer than eight (8) feet to any common property line between adjoining lots not 
owned by the same person, firm or corporation (except as permitted under sub-
paragraph 3. hereof), and provided further in the case of lakeshore lots, no such 
fence or wall shall be located so as to block or otherwise adversely interfere with an 
adjoining property owner’s lake view. 

 
5. Open wire fences not exceeding ten (10) feet in height enclosing tennis courts, 

pools, and similar uses, shall be permitted without restriction. 
 

e. Swimming Pool Fences.  Outdoor swimming pool fences shall be required as follows: 
 

1. All outdoor swimming pools existing and hereafter constructed shall be completely 
enclosed by a security fence or wall at least four (4) feet but not more than six (6) 
feet high and located at least four (4) feet from the edge of a pool.  The bottom of 
the fence or wall shall be no higher than four (4) inches above the surface of the 
ground.  Fence openings or point of entry to the pool area shall be equipped with 
self-closing and self-latching lockable gates. 

 
2. The enclosure for outdoor swimming pools may utilize a wall or walls of a house or 

building as a part hereof, provided the wall or walls are at least six (6) feet high and 
the enclosure is completed by a fence or wall conforming to the provisions of 1. 
herein above. 

 
3. All persons owning or operating an outdoor swimming pool shall comply with this 

Ordinance within ninety (90) days from the date of publication of this Ordinance. 
 

4. New swimming pools shall not be filled or used until all applicable fencing 
requirements herein are complied with. 

 
5. This Ordinance does not apply to: 

 
a) Above-ground outdoor swimming pools having at least four (4) foot high, 

vertical or outward inclined side walls, provided sole access is by means of a 
removable ladder, ramp, or stairs which must be removed when the pool is 
not in use. 

 
b) Swimming pools which are wholly enclosed within a building or structure. 

 
f. Non-Conforming Fences.  It is the intent of this Ordinance to allow the continuation of such 



non-conforming fences until they are discontinued as provided herein.  However, it is not 
the intent of this Ordinance to encourage the survival of non-conforming fences and such 
fences are declared to be incompatible with permitted fences within the City.  Such fences 
shall be regulated by the following provisions: 

 
1. No existing fence not permitted by this Ordinance in the district within which it is 

located, except when required to do so by law or ordinance, shall be enlarged, 
extended, reconstructed or structurally altered unless such fence is changed to one 
permitted in that district.  Maintenance of a non-conforming fence will be allowed, 
however, when this includes necessary repairs and incidental alterations which do 
not expand or intensify the non-conforming fence. 

 
Subd. 2. General Landscaping and Maintenance.  All exposed ground areas surrounding or within a 
principal or accessory use, including street boulevards, and not devoted to parking areas, drives, 
sidewalks, patios or other such uses shall be landscaped with grass, shrubs, trees or other ornamental 
landscape materials within one (1) year following the date of building occupancy.  All landscaped areas 
shall be kept neat, clean and uncluttered, and where a landscape plan is required by City approval any 
plant material which is diseased or dies shall be replaced with like kind of the original size.  No 
landscaped area shall be used for the parking of vehicles or for the storage or display of materials, 
supplies or merchandise.  Fences and/or plantings placed upon utility easements are subject to removal 
by the City or utility company if required for maintenance or improvement of the utility.  Trees on utility 
easements containing overhead wires shall not exceed fifteen (15) feet in height, which it shall be the 
property owner’s responsibility to maintain. 
 
Subd. 3. Required Fencing, Screening and Landscaping.    
 

a. Fencing and Screening.  Where any townhouse, quadraminium, manor home, multiple 
family or non-residential use (i.e., structure, parking or storage) abuts property zoned for 
residential use, the higher density residential or the non-residential use shall provide 
screening along the boundary of the residential property.  Screening shall also be provided 
where a non-residential use is across the street from a property.  Screening shall also be 
provided where a non-residential use is across the street from a residential zone, but not on 
that side of a non-residential use considered to be the front (as determined by the Zoning 
Administrator).  All the fencing and screening specifically required by this Ordinance shall 
be subject to Section 1011.05.5 and shall consist of either a fence or a green belt planting 
strip as provided for below. 

 
1. A green belt planting strip shall consist of evergreen trees and/or deciduous streets 

and plants and shall be of sufficient width and density to provide an effective visual 
screen.  This planting strip shall be designed to provide complete visual screening to 
a minimum height of six (6) feet.  Earth mounding or berms may be used but shall 
not be used to achieve more than three (3) feet of the required screen.  The planting 
plan and type of plantings shall require the approval of the City Council. 

 
2. A required screening fence shall be constructed of masonry, brick, wood or metal.  

Such fence shall provide a solid screening effect of six (6) feet in height.  The design 
and materials used in constructing a required screening fence shall be subject to the 
approval of the City Council. 

 

 


